Concert
07/10

Stichting Duyschot Concerten - Schubertiade

Kerkplein, 3342 BJ Hendrik-Ido-Ambacht
Routebeschrijving

Op 7 oktober a.s. wordt het nieuwe seizoen van de Duyschot Concerten geopend met een bijzonder concert: een ‘Schubertiade’. Schubert, de bekende Weense componist (1797-1828), was tijdens zijn leven straatarm. Maar hij had veel vrienden die hem trouw terzijde stonden. Zij hielpen hem financieel, boden onderdak en promootten zijn werk. Bijvoorbeeld door het organiseren van huisconcerten waarbij Schuberts liederen werden gezongen met begeleiding van piano maar ook gitaar, een populair begeleidingsinstrument in Schuberts tijd. Men las gedichten voor zoals die van Goethe (waar Schubert zelf verzot op was) en er werd ook eens een spelletje met elkaar gespeeld. Deze huisconcerten werden Schubertiaden genoemd en zaterdag 7 oktober zal het concert het informele karakter van zo’n Schubertiade hebben. De twee uitvoerende kunstenaars, sopraan Francine van der Heijden en fortepianist Bas van Oort zullen een aantal liederen van Schubert uitvoeren, maar ook een vertaling voordragen van de door Schubert getoonzette gedichten.
Spelletjes worden niet gespeeld, maar het publiek mag wel vragen stellen over Schubert, zijn muziek of de fortepiano. In de 19e eeuw kende men nog niet de piano zoals wij die nu kennen. Mozart, Beethoven en ook Schubert speelden en componeerden op een fortepiano, een voorloper van onze huidige piano.

De sopraan Francine van der Heijden werkte samen met dirigenten als Ton Koopman, Frans Brüggen, John Nelson en Christian Zacharias. Zij heeft tal van opnamen en televisieregistraties op haar naam staan. Samen met Miranda van Kralingen en Christiane Oelze nam zij alle Mozart concertaria’s op, begeleid door het European Symfonietta onder leiding van Ed Spanjaard. Naar aanleiding van deze opname schreef een recensent: “Wie zou niet met gloeiende wangen op haar kleedkamerdeur willen kloppen, Francine, zing voor mij!”

Bart van Oort haalde in 1983 zijn einddiploma piano aan het Koninklijk Conservatorium in De Haag en specialiseerde zich daarna in de fortepiano. Bart heeft als snel een drukke concertactiviteit ontwikkeld en op heel wat podia en festivals over de hele wereld opgetreden. Hij doceert fortepiano en historische uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Antwerpen.

www.duyschot.nl


Uitgelicht

Zet uw event op de c-agenda!

Organiseert u een concert, expositie, symposium, conferentie, jeugddienst, markt, training of een ander event? Zet het op c-agenda! Uw event wordt prominent getoond op CIP.nl (150.000 unieke bezoekers per maand).

  • Aanmelden evenement

    Volledige agenda

    Alle events ontvang je dagelijks via social media of maandelijks via onze nieuwsbrief